Google Analytics

יום חמישי, מאי 20, 2010

Nexus One vs iPhone - אייפון מול גוגלפון - האמת שמאחורי ההבדלים

אין ספק שהאייפון שינה את עולם הסלולאר - אם לטובה או לרעה נוכל לומר רק בעוד כמה שנים אבל כבר היום ברור שהמכשיר המהפכני מבית אפל שם את כל הענף בהילוך גבוהה ורבים וטובים מיהרו והוציאו מכשירים מתקדמים, מבוססי מסך מגע ותומכי אפליקציות צד שלישי.

קל לראות שהיריבות העיקרית היא בין אפל והאייפון ובין גוגל ומערכת ההפעלה אנדרואיד, כשהנקסוס אחד הוא נושא הדגל (למרות שעד שהפוסט הזה יוצא כבר יש מכשירים יותר מגניבים ויותר טובים שמריצים את מערכת ההפעלה החינמית של גוגל.

נראה שפאלם כבר לא נמצאת במרוץ, במיוחד לאור העובדה ש HP, שקנתה את פאלם, מספרת שהיא מתכננת להשתמש ב WEBOS למדפסות שלה, ומיקרוסופט שאמנם מערכת 7 שלה לסלולאר נראת מבטיחה ביותר אבל רק לקראת סוף השנה נראה איזה שהוא מכשיר בשוק.

המערכה בין האייפון לנקסוס אחד (אנדרואיד) היא יותר ממערכה בין שני מכשירים שנמצאים בשוק ומתחרים על אותם הצרכנים, היא מערכה על גישה ועל דרך, לא על פיצרים וביצועים - יכול מאוד להיות שלמשתמש הפשוט הדרך שבה אני רואה את ההבדלים תהיה גיבוב שטויות ומילים גבוהות - אבל לא בשבילהם אני כותב את זה ואתם בטוח תבינו על מה אני מדבר.

את הביקורות על הנקסוס אחד קראתי גם אני ברשת, כמעט כל מי שידו נחה על המכשיר סיפר אגדות על  החדש של HTC וגוגל וחיכיתי (בחוסר סבלנות עלי לציין) שתגיע לידי ההזדמנות לחזות בפלא.

ההזדמנות לא אחרה לבוא - שלושה מכשירים כאילו נחתו במשרדי החברה שבא אני עובד (www.wix.com למי שעוד לא יודע) - מעבר לעובדה שנגעתי בהם קצת ובעליהם המאושרים של המכשירים נהגו להשוויץ עד כמה המכשיר הזה הרבה יותר מתקדם מהאייפון (שלושתם אגב היו בעלי אייפונים דור שלישי 3G לפני האנדרואיד) לא היתה לי הזדמנות להרגיש את המכשיר לגמרי.
כדי לשמור על הפוסט קצר ועל הסיפור לעניין רק אומר שבסופו של דבר הצלחתי לשכנע את אחד מבעלי המכשיר לתת לי אותו לשבוע - עוד החלטתי שבאותו שבוע שאני מעביר את כרטיס הסים שלי לגוגלפון ואני משתמש בו בלבד - הרי זו הדרך היחידה להעריך באמת איך המכשיר מתפקד.

המעבר לגוגלפון (נקסוס אחד) היה מוזר ואפילו מעצבן בתחילה.
בתור משתמש מק הייתי צריך להעביר את ספר הכתובות שלי לסינכרון עם גוגל (עם האייפון אני מסנכן דרך שרות MobileMe של אפל) ולעשות לנקסוס אחד רסטור - אחרי מחיקת המכשיר (למזלי מחיקת המכשיר לא מוחקת את העיברית שיש צורך להתקין אחרי פריצת הגוגלפון) הייתי צריך לבחור חשבון גוגל (או לפתוח אחד) וברגע שהתחברתי לחשבון שלי כל ספר הכתובות שלי ירד אוטומטית למכשיר, יכולתי בקלות לחבר את חשבון הגוגל של המשרד כמו גם את חשבון הפייסבוק שלי ורשימת הכתובות שלי היתה מעודכת לגמרי.

דבר אחד שמצאתי מוזר היא העובדה שלא יכול הייתי לסנכרן לתוכנת היומן של המשרד מכיוון שהיומן היה מחובר ליומן הפרטי שלי (כנראה שאין דרך לסנכרן שני יומנים לתוכנת היומן שמגיע עם מערכת ההפעלה).

רק לצורך סגירת הנקודה הזו ראוי לציין שהיתה לי גרסה 2.1 של אנדרואיד ובתמונה המצורפת כאן משמאל ניתן לראות את ההבדלים בין הגוגלפון ובין האייפון ברמת החומרה.

לאחר הסינכרון הראשוני הזה חיפשתי כמה תוכנות בסיסות על מנת לעבוד בצורה נוחה, תוכנה אחת לטוויטר, תוכנה נוספת לפורסקוויר כמו גם לפליקר ועוד כמה שירותים שאני עובד איתם יום יום.

נראה שהחנות של גוגל מספקת כמעט כל תוכנה שאתם יכולים לבקש לעצמכם - כמובן שתוכנה לגלוש בתוך ה iDisk שלי כמו שיש באייפון לא ממש מצאתי אבל זה רק הגיוני שלא יהיו יותר מדי אנשים שיהיו מעוניינים בתוכנות כאילו.

ראוי להזכיר גם שלא יכולתי לקנות תוכנות בכסף - גם ברמה הטכנית זה לא אפשר בארץ (למרות שבסופו של דבר מצאתי תוכנה שאמורה לאפשר את העניין - אבל לא הספקתי להתקין אותה לפני שהחזרתי את המכשיר).

הכי טוב בנקסוס אחד
מבין כל הדברים שראיתי בנקסוס אחד אהבתי מאוד את עניין הנוטיפיקציות - מכיוון שבגוגלפון אפליקציות יכולות לרוץ ברקע הן ממשיכות לשלוח לך הודעות לגבי דברים שקורים - זה יכול להיות הודעות חדשות בתוכנת המייל שלי, שיחות שלא נענו, טוויטים חדשים וכל דבר אחר שאתם יכולים להעלות על דעתכם.
אמנם גם באייפון יש דרך לקבל הודעות מתוכנות דרך המנגנון שנקרא push notifications שיש באייפון - אבל בעוד באייפון כל הודעה מגיע כ popup על המסך החייבים להתייחס אליה באותו הרגע בגוגל אין חובה כזו - כל ההתראות מגיעות לרשימה ארוכה ואחד יכול לבחור איזה מהם לקרוא, איזה למחוק ואיזה להשאיר לזמן מאוחר יותר - בדרך כזו הרבה יותר קל לנהל את המשימות שיש לעשות ותעבוד בדיוק בצורה שאני רוצה.

הנקסוס אחד מתייחס לאנשי קשר בצורה קצת יותר כוללנית מאשר האייפון - כאשר תגשו לאיש קשר תוכלו לראות את הטלפון שלו, את ה gtalk שלו (כולל סטטוס כרגע), את המיקום שהוא גר בו, אם הכניס כתובת ב Facebook לדוגמה ועוד ועוד נתונים על המשתמש.
הרעיון מזכיר מאוד את מה שמיקרוסופט מתכננת לעשות בדור הבא של המכשירים שלה רק ברמה קצת יותר נמוכה (לפחות לפי מה שמיקרוסופט סיפרה לנו).

הנקסוס כולל יכולת מגניבה במיוחד לשים על המסך המרכזי לא רק תוכנות כי אם ווידגטים - בגלל שהתוכנות יכולות לרוץ ברקע אין בעיה לשים פאנל שיראה לכם חלק מהטוויטים שלכם בזמן אמת על המסך עצמו



הכי חסר בנקסוס אחד (במיוחד מול האייפון 3G)
למרות ששאלתי בהרבה מאוד מקומות על אפליקציות לטוויטר והורדתי את הטובות שבהן אף אחת מהן לא היתה אלגנטית כמו האפליקציות לאייפון.
יש כאילו שיגידו שהאייפון הוא מכשיר לכוסיות ויכול להיות שזה נכון - אבל חסר לי מאוד מנשק המשתמש המוקפד של האייפון - וזה לא בהכרח באפליקציות האייפון כי אם במיוחד באפליקציות צד שלישי.

רוב האפליקציות באייפון עובדות בצורה דומה, נראה שהאייפון מכוון את המפתחים לגישה מסויימת ומנשק משתמש מה שגורם לרוב האפליקציות לעבוד דומה - ונראה שברגע שהורדנו אפליקציה חדשה מאוד ברור איך היא עובדת ואיפה מגדירים אותה.

הדוגמה הטובה ביותר לעניין הזה היא העתק-הדבק - מעוד שבאייפון ביצוע העתק הדבק עובד אותו דבר בכל המערכת ובכל האפליקציות בגוגלפון ביצוע העתק הדבק עובד שונה אפילו בתוך אפליקציות של מערכת אנדרואיד עצמה! (למשל בדפדפן ובתיבת טקסט לא מעתיקים טקסט באותה צורה).

האפליקציות שרצות ברקע יכולות להיות פיצר מגניב במיוחד - זה גורם למעבר בין אפליקציות להיות הרבה יותר חלק, זה מאפשר בקלות רבה מאוד להמשיך לקבל הודעות מסרים מיידים גם אם אתם עושים משהו אחר ובכלל מאפשר חופש שימוש רב יותר - הבעיה עם העניין הזה שהוא מאוד לא ברור - בקלות רבה מאוד מצאתי את עצמי עם כל האפליקציות שלי רצות ברקע (למשל המצלמה ממשיכה לרוץ ברקע אם לא סוגרים אותה - שגם להבין איך עושים את זה לא פשוט במיוחד).

הייתי צריך להוריד אפליקצית חינם שתראה לי את כל התוכנות שרצות ברקע על מנת להבין מה רץ ולסגור את מה שרץ - כמובן שריצת אפציקציות ברקע גוזל משאבי מערכת במיוחד סוללה - שזהו המשאב הכי יקר בטלפון סלולארי.

בין ההבדלים הגדולים בין המערכות חייבים להזכיר שהאנדרואיד יכולה להיות מותקנת על כל מערכת וכל טלפון וזה יוצר הרבה פעמים בעיות שונות ומשונות מכיוון שלא כל המכשירים מגיעים עם אותם פיצרים - לאחד יש כדור ניווט לשני אין - לא כל המכשירים מגיעים עם אותה רזולוצית מסך או אפילו אותו יחס גדלים במסך ככה שהאפליקציות לעולם לא יראו כאילו נכתבו בדיוק למכשיר הספציפי שיש לאחד.

בעיה נוספת, לפחות היום, היא העובדה שעידכונים למכשיר מגיעים דרך המפיצה הסלולארית מה שיכול לגרום לזה שלמרות שיש לכם מכשיר אנדרואיד אתם לא יכולים לשדרג אותו לגרסה חדשה כי הספקית הסלולארית שלכם לא אישרה את העידכון / או שהוא פשוט לא רץ על המכשיר לכם והשינויים שהספקית עשתה למכשיר.

כמובן שמכיוון שמערכת ההפעלה של גוגל פתוחה לגמרי תמיד יהיו פיתרונות לבעיות מיוחדות שגוגל לא רצתה לטפל בהם מכיוון שאפשר להוריד את קוד המקור והאקרים יכולים לכתוב כל מה שהם רוצים ואתם כמובן יכולים להתקין.

מהצד השני אפל היא האחראית הבלעדית על מערכת ההפעלה של האייפון ותמיד תקבלו עידכונים למערכת כל עוד אפל מאשרת את זה.

ובשורה תחתונה
האנדרואיד היא מערכת הפעלה טובה מאוד וברור שהיא אלטרנטיבי ואלידית לגמרי לאייפון.
אני חושב שברמה הכללית אם אתם יודעים מה אתם עושים ואתם רוצים להציא את המקסימום מהמכשיר שלכם אנדרואיד היא בחירה טובה מאוד - ברור שזה אומר התעסקות במכשיר, התקנות שונות ומשונות ופריצות כאילו ואחרות (מתי התקנתם לינוקס בפעם האחרונה - וקמפלתם את הקרנל בדרך כי רציתם איזה פיצר מיוחד במינו).

אם אתם רוצים להוציא את המקסימום מהמכשיר שלכם אבל להיות מוגנים (ומוגבלים) בחוויה, אם אתם רוצים חוויה אחידה ומנוהלת אז ברור שהאייפון הוא המכשיר בישבלכם.

אם כל מה שאמרתי לא ממש מעניין אותכם - אז תכלס זה לא ממש משנה איזה מכשיר תבחרו מכיוון שלמשתמש הפשוט שני המכשירים עושים את העבודה - אבל המשתמש הפשוט בטוח לא קרא את כל הפוסט הארוך ארוך הזה....

אני בינתיים נשאר עם האייפון ועם השמועות על הגרסה החדשה של האייפון 4.0  נראה שחלק מההבדלים הולכים לצטמצם בין המערכות השונות.
טוב שיש תחרות וטוב שכולם יכולים לבחור מה מתאים להם יותר - זה יותר לחץ על יצרני המכשירים ליצור מכשירים טובים יותר ואנחנו במקרה הזה המרוויחים העיקריים.

אין תגובות: